Az “ATM for SMEs” projekt Norvégiában folytatódott a jó gyakorlatok azonosításával a KKV-k mikrofinanszírozáshoz való hozzáférésének javítása céljából

A Nemzetgazdasági Minisztérium Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkársága (NGM GFP HÁT) tagja az INTERREG Europe program által támogatott “ Access to Microfinance for Small and Medium-sized Enterprises ” (ATM for SMEs) projektnek. A projekt célja az innovatív megoldásokra és jó gyakorlatokra vonatkozó helyi ismeretek megosztása annak érdekében, hogy megszüntesse a hitelhez való hozzáférés nehézségeit és a pénzügyi kirekesztettséget, mely komoly akadályt támaszt a vállalkozásalapítás szempontjából.

Az "ATM for SME"s konzorciumot a Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány vezeti, és a munkában különböző irányító hatóságok, mikrofinanszírozó szervezetek és egy európai szintű tanácsadó partner is részt vesz. A projekt keretén belül megtervezett, intenzív régiók közötti szakpolitikai ismeretátadás és tanulási folyamat lehetővé teszi a jó gyakorlatok megvalósíthatóságára irányuló bizonyítékok összegyűjtését és a résztvevő régiókban felhalmozódott tapasztalatok kiaknázását.

Ebből a célból a második tanulmányút Norvégiában, Olsoban került megrendezésre március 20-22. között, ahol a részt vevő partnerek a Társadalmi és technológiai innováció a mikrofinanszírozás terén témakörben szemléltették jó gyakorlataikat.

A szervező, Microfinance Norway AS, egy újonnan létrejövő norvég mikrofinanszírozási hitel alap, célcsoportja start-up vállalkozások, melyek nem férnek hozzá bank, vagy egyéb pénzintézet által nyújtott forrásokhoz. Az alap a norvég Pénzügyminisztérium engedélyével független pénzügyi intézményként működik, további információ a www.mikrofinansnorge.no honlapon található.

A tanulmányi út során a házigazda bemutatta a Follo régióban (Norvégia) jelen lévő, az üzletfejlesztés, mikrofinanszírozás és a szociális innováció terén adódó alternatívákat, továbbá a lehetőségeket, melyek a hatóságok, szociális vállalkozások, egyetemek, cégek, pénzintézetek és civilszervezetek közötti együttműködésben rejlenek.

Az esemény nemcsak az "ATM for SME"s projektpartnereinek tanulmányi útja volt, hanem egyúttal az Európai Mikrofinanszírozási Hálózat Nemzeti Hálózatok Bizottságának tagjai számára is, akik megegyező időpontban üléseztek Oslóban.

A rendezvény nagyszerű alkalom volt a partnerek számára a helyi állami és üzleti szféra megismerésére, tapasztalatainak cseréjére, a résztvevők konzultálhattak az üzleti közösségek képviselőivel, szociális vállalkozásokkal, mikrofinanszírozási intézményekkel és hálózatokkal, minisztériumokkal, civilszervezetekkel és egyetemmel is.

Projektinformáció:

Partnerek száma: 10

Résztvevő országok: Magyarország, Németország, Lengyelország, Olaszország, Spanyolország, Norvégia, Horvátország, Belgium

Főbb kimenetek: 9 regionális akcióterv, 6 tanulmányi út, 9 átdolgozott politika, 6 újonnan létrehozott projekt

A projekt futamideje: 2016. április – 2021. március

ERFA finanszírozás: 1.622.097 €

A projekt az Interreg Europe program keretén belül az ERFA társfinanszírozásával valósul meg.

A témában legutóbb közétett cikkünk:

http://gazdasagfejlesztes.gov.hu/hirek/nemzetgazdasagi-miniszterium-gazdasagfejlesztesi-program-vegrehajtasaert-felelos-helyettes

Megosztás a Facebook-on Megosztás a Twitter-en Google+ megosztás

Széchenyi 2020Befektetés a jövőbe